شما به عنوان صادر کننده باید اطلاعات جامع و کاملی را از این حوزه اعم از قیمت ها، نوع کانتینر ها، عوامل موثر در افزایش و کاهش قیمت ها، قوانین بین المللی و بیمه نامه ها و تمامی موارد از پیش تعیین شده و نشده داشته باشید.
در ادامه میخواهیم به صورت دقیق بررسی کنیم چه مواردی بر روی هزینه حمل کانتینر از چین به ایران موثر است و با اصطلاحات کلیدی آن شما را آشنا می کنیم.
اگر مبدا و یا مقصد شما دبی است، بهتر است این مقاله را بخوانید : هزینه حمل بار از دبی به ایران
قبل از آنکه هزینه حمل کانتینر را بررسی کنیم، میخواهیم ترم های خرید فروشنده را برایتان بررسی کنیم. چرا که این مسئله تاثیر زیادی بر روی قیمت حمل کانتینر می گذارد.
شاید این بحث کمی تخصصی باشد اما اگر قبل از مبحث اصلی، این مبحث را توضیح ندهیم، نمیتوانیم مطالب را روان بیان کنیم.
به زبانی ساده این اصطلاح به این معنا است که مشتری دقیقا بار خود را کجا و به چه طریقی دریافت می کند؟ همین مقوله باعث میشود تا هزینه حمل کانتینر از چین به ایران کاملا متفاوت شود. (( این مقوله صرفا از چین به ایران نیست و در مورد هر مبدا به هر مقصدی صدق می کند))
به طور کلی ۱۳ نوع ترم خرید و فروش وجود دارد . اما برای اینکه گستردگی مطالب باعث از بین رفتن هدف اصلی نشود، چند مورد را به اختصار برایتان شرح می دهیم.
این نوع خرید و فروش برای بازرگانان و تاجران، از بهترین تقسیم بندی های ترم فروش است. چرا که کمترین میزان مسئولیت برای فروشنده یعنی شما می باشد و درعوض به جز حمل کالا تا کشور مقصد، همه مسئولیت ها بر عهده خریدار خواهد بود.
در این نوع روش شما تنها بار را به مقصد می رسانید و تمام هزینه های تخلیه، بارگیری مجدد، حمل و نقل از بندر تا کارخانه و یا کارگاه و همه و همه بر عهده خریدار خواهد بود.
این روش هم یکی دیگر از روش های رایج در خرید و فروش است با این تفاوت که مسئولیت فروشنده تنها تا مبدا نبوده و تا زمان خالی کردن و رد کردن بار از کشتی این مسئولیت هم چنان پا برجاست و هزینه های ناشی از این کار را فروشنده باید متحمل بشود.
و بعد از آن هزینه بارگیری مجدد و حمل و نقل بار تا محل فروشنده، همگی بر عهده خریدار خواهد بود.
اما جالبی ماجرا این جاست که این مسئولیت دقیقا تا بعد از رد شدن بار از کشتی بر عهده کارفرما است و بعد از آن، همه مسئولیت ها حتی جزئی ترین مورد هم بر عهده خریدار خواهد بود.
برای مثال فرض کنید شما بار را به وسیله بالابر ها و یا ماشین های حمل و نقل از کشتی خارج کرده و میخواهید آن را بر روی اسکله خالی کنید ولی ناگهان کنترل از دست تخلیه کننده خارج شده، و بار می افتد و آسیب می بیند.
در اینجا اگر کالا و محصولی که شما فروشنده آن هستید، از نرده های کشتی عبور کند، دیگر مسئولیت بر عهده شما نخواهد بود و همه عواقب با خریدار است حتی اگر محصول در هوا از جرثقیل جدا شود و به زمین بی افتد.
ترم های دیگری وجود دارد که هر کدام قوانین مخصوص به خود را دارند. و در هر کدام نحوه تخلیه، بارگیری، هزینه هایی که فروشنده و خریدار میپردازند و مسئولیت آن ها متفاوت است.
مهم این است که شما با همگی این ترم های خرید و فروش آشنا باشید تا بتوانید بهترین مورد را برای خود انتخاب کنید. هم چنین بتوانید با انتخاب هر کدام از این ترم ها مواردی که ممکن است در آینده اتفاق بیافتد را هم پیش بینی کنید و متضرر نشوید.
برای انتخاب بهترین نوع ترم خرید و فروش باید در درجه اول با مسائل حمل و نقل دریایی آشنا باشید.
به همین علت برای درک بهتر ترم های تجارت مقاله : انواع حمل و نقل دریایی را بخوانید.
در اینجا شما دقیقا به عنوان خریدار و وارد کننده خواهید بود. به همین علت ممکن است که بار خود را به روش EXW وارد کنید.
اگر کالا و محصول خود را به این روش رو به رو کنید به طور کلی با این موارد از هزینه ها رو به رو خواهید بود :
اما اگر بار خود را به روش FOB تحویل بگیرید، دیگر این هزینه ها را نداشته و فقط به عنوان فرد خریدار و وارد کننده، باید هزینه حمل کانتینر از چین به ایران را بپردازید.
پیشنهاد می کنیم به عنوان وارد کننده سعی کنید که ترم خرید محصول و کالای خود را از نوع ترم FOB مشخص کنید. برای راهنمایی بیشتر از هلدینگ راماکو کمک بگیرید.
مورد دیگری که نقش بسیار مهمی در هزینه حمل کانتینر از چین به ایران دارد، نوع کانتینری است که شما برای رسیدن بار تا مقصد خودتان آن را اجاره می کنید. منظور از نوع کانتینر هم اندازه آن است و هم ویژگی کانتینری که بار خود را در آن قرار می دهید.
بارهای اصلی را برای حمل و نقل معمولا در کانتینر های ۲۰ تا ۴۰ فوتی قرار میدهند چرا که قرار گرفتن بار در کانتینر هایی با ابعاد کوچک تر از این ابعاد ذکر شده، بار شما را به عنوان خرده بار حساب می کند.
کانتینر های ۲۰ فوتی و ۴۰ فوتی هر کدام خودشان انوع مختلفی دارند که تفاوت آن ها در ارتفاع و میزان باری است که میتوانند مورد حمل و نقل قرار دهند.
برای انتخاب نوع کانتینر مناسب با بار خود مطالعه کنید : روش های حمل و نقل دریایی
به طور معمول، کالاهایی که از چین به ایران وارد می شود، یا از طریق حمل و نقل دریایی است و یا از طریق حمل و نقل هوایی. اما با توجه به اینکه روش حمل و نقل هوایی توانایی انتقال بار های سنگین را ندارد، بیشتر واردات کالا از چین، از روش حمل و نقل دریایی انجام می شود.
بندر بوشهر، بندر عباس و جزیره کیش، اصلی ترین مقاصد برای تحویل کانتینر های حمل شده ازچین به ایران هستند.
از مبدا ها و شهر های مهم تجاری چین هم میتوان :