حمل بار با کانتینر محتمل ترین و رایج ترین روش در بین راهکار موجود جایه جایی کالا است. این موضوع دیگر نیازی به اثبات ندارد. مثلا آمارهای ما در هلدینگ راماکو کاملا نشان دهنده این موضوع است که پر طرفدارترین خدمت ما سرویس حمل کانتینری ما است. یا خیلی ها از ما درخواست استفاده از خدمات محوطه کانتینری ما را میدهند. البته فقط استفاده از کانتینر های مرغوب و بهینه برای استفاده شما کافی نیست تا آب در دلتان تکان نخورد. این موضع که تعداد افراد قابل توجهی در هلدینگ رادمعیار امین حواسشان به کار شما هست مهم تر است. این موضوع تمایز آفرین است.
اگر بخواهیم کانتینرها را بر اساس اندازه تقسیمبندی کنیم، میتوانیم برایشان انواع مختلفی بر حسب اندازه در نظر بگیریم. همانطور که در بالا اشاره کردیم، کانتینرها بر طبق استاندارد جهانی ساخته میشوند. برخی موارد که طبق این استاندارد در نظر گرفته میشود شامل موارد زیر است:
تمامی موارد فوق جزو استانداردهایی هستند که در ساخت کانتینر تاثیر بسزایی دارند. یعنی در ساخت کانتینر و انتخاب اندازههای متعدد آن، موارد فوق در نظر گرفته میشود. اما اگر بخواهیم کانتینرها را بر اساس اندازه بررسی و یا تقسیمبندی کنیم، میتوانیم دو نوع بسیار رایج را نام ببریم:
معمولا کانتینرهای ۲۰ را در سطح شهر به وفور دیدهایم. این مدل کانتینرها همانهایی هستند که در ساخت و سازهای مسکونی به عنوان دکه نگهبانی از آنها استفاده میشود. از کانتینرهای ۲۰ فوت هم برای حمل بار استفاده میشود اما معمولا برای حجمهای کوچکتر و تعدادهای کمتر در نظر گرفته میشود.
همانطور که از نام این نوع کانتینر مشخص است، حجم آن نسبت به ۲۰ فوت بیشتر است. بنابراین از کانتینر ۴۰ فوت برای حمل بارهایی که حجم و تعداد بیشتری دارند استفاده میشود. لازم به ذکر است که بارگیری کانتینرهای ۴۰ فوت و حمل آنها به وسیله جرثقیل به کشتی، بسیار آسانتر بوده و زمان کمتری برای این کار صرف میشود.
کانتینرها انواع مختلفی دارند که میتوان به کانتینر تانکری، کانتینر حملگاز، کانتینر سرباز، کانتینر تهویهدا، کانتینر یخچالی و کانتینر عایقدار اشاره کرد. با توجه به نوع کالاها انتخاب نوع کانتینرها هم کاملا متفاوت میشود و باید از کانتینری که مناسب حمل کالا است استفاده شود. انتخاب نوع کانتینر معمولا قبل از بارگیری و با توجه بررسی نوع کالا انجام میگردد. حالا این کانتینرها دقیقا چه ویژگیهایی دارند؟
این نوع کانتینر همانطور که از نامش پیداست، به شکل تانکر بوده و برای حمل و نقل مایعات مورد استفاده قرار میگیرد.
کانتینر حمل گاز برای حمل و نقل گازهایی که اشتعالزا هستند مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل ساخت این نوع کانتینرها طوری طراحی شدهاند که بتوانند فشار زیاد گازها را به خوبی تحمل کرده و هنگام حمل و نقل دچار مشکل نشوند. چرا که نباید هیچ گونه نشتی در آنها وجود داشته باشد و این محموله خطرناک کاملا سالم به مقصد برسد. جالب است بدانید، کشور خودمان به عنوان بزرگترین صادرکننده گاز در جهان، از این نوع کانتینر استفادههای زیادی کرده و گاز صادراتی خود را از این طریق به کشورهای دیگر صادر میکند.
کانتینر یا روباز معمولا بدون سقف ساخته میشوند و بهترین گزینه برای حمل بارهایی هستند که ارتفاع بسیار زیادی دارند. معمولا این کالاها توسط پارچههای ضخیم و یا برزنتی هنگام حمل و نقل محافظت میشوند.
برخی از کالاها مانند میوه و سبزیجات با این که نیاز به یخچال ندارند، اما برای سالم ماندن باید در فضایی بمانند که تهویهدار باشد. در غیر این صورت، سریعا فاسد میشوند. به همین دلیل برای حمل و نقل چنین کالاهایی، از کانتینرهای تهویهدار استفاده میگردد.
برخی از کالاها مانند مواد غذایی و یا دارویی اگر در یک دمای ثابت پایین نگهداری نشوند، سریعا فاسد میگردند. به همین دلیل، برای حمل این نوع کالاهای بسیار حساس از کانتینر یخچالی استفاده میشود. این نوع کانتینرها با وجود یخچال داخل آن، دمای داخل کانتینر را پایین نگه داشته و بهترین گزینه برای حمل چنین کالاهایی هستند. چرا که از فاسد شدن چنین کالاهایی جلوگیری کرده و برای حمل و نقل، گزینهی بسیار مناسبی به شمار میآیند.
این نوع کانتینر اکثر برای حمل و نقل دریایی مورد استفاده قرار میگیرد. چرا که برخی کالاها نیاز به محافظت در برابر رطوبت و آب دارند. در نتیجه از کانتینرهای عایقدار استفاده میشود که در حمل و نقل دریایی مقاومت بسیار خوبی در برابر باران، طوفان و آب دارند. از این نوع کانتینرها برای حمل و نقل بینالمللی هم استفاده بسیار زیادی میشود.
در هر کار، صنعت و یا حرفهای معمولا اصطلاحاتی وجود دارند که مختص همان صنف هستند. در مورد حمل بار توسط کانتینر هم همین موضوع صدق میکند و این کار هم اصطلاحات خاص خودش را دارد. کسانی که قصد دارند وارد این صنف شوند، بهتر است که با این اصطلاحات آشنا شوند. این موارد عبارتند از:
واژه CFS مخفف (CONTAINER FREICHT STATION) است که به معنای ایستگاه کانتینرهای مکانی در بندر بوده که در آنجا کالاها بارگیری و یا تخلیه میشوند. جالب است بدانید که در ایستگاه کانتینرها امکانات لازم برای انبارداری کالاها قبل از بارگیری و یا حتی پس از تخلیهی آنها هم وجود دارد. در چنین شرایطی، کالاها قبل از بارگیری و یا پس از تخلیه در انبارهای مخصوص خودشان نگهداری میشوند. شما میتوانید اصطلاح CFS را معمولا در بارنامههایی که با سیستم بارگیری کالای LCL ثبت شدهاند، ببینید.
از این اصطلاح هنگامی استفاده میشود که کالاها در یک کانتینر برای ارسال به چند گیرندهی مختلف در یک کشور بارگیری میشوند. اما چنین کالاهایی پس از رسیدن به کشور مقصد معمولا تفکیک و جدا میشوند و هر کدام از کالاها به گیرندههای خاص خودشان تحویل داده میشوند.
این اصطلاح مخفف واژههای (FULL CONTAINER LOAD) است که به معنای کانتینر پر است. این اصطلاح زمانی مورد استفاده قرار میگیرد که موارد بارگیری شده در کانتینر مطلعق به یک صاحب کالا بوده و در آن فقط کالاهایی ذخیره شدهاند که مال یک شخص حقیقی هستند. حالا ممکن است از لحاظ فضا، کانتینر کاملا پر نبوده و حتی نیمهپر باشد. اما اگر کالاهای یک فرد، داخل کانتینر باشد، از چنین اصطلاحی استفاده میگردد.
اصطلاح FIO مخفف واژههای (FREE IN AND OUT) است. این اصطلاح زمانی استفاده میشود که فرستنده یا گیرنده کالا علاوه بر پرداخت هزینههای حمل کالا با کانتینر، هزینههایی که مربوط به بارگیری و یا تخلیه بار در کشور مبدا و مقصد میشود را هم پرداخت کرده باشد.
این اصطلاح هم مخفف واژههای (LESS THAN A CONTAINER LOAD) بوده که به معنای کمتر از یک کانتینر پر است. از این اصطلاح معمولا زمانی استفاده میشود که برای بهینهسازی فضای بارگیری، از کالاهای چند نفر در یک کانتینر استفاده شود. یعنی زمانی که تعداد یک یا چند کالای افراد متعدد نتوانند به تنهایی داخل یک کانتینر پر شوند، آنها را کنار یکدیگر داخل یک کانتینر جای میدهند تا فضای بیشتری در حمل و نقل صرفهجویی شود.
این اصطلاح هنگامی استفاده میشود که در حمل بار وسیلهی حملکننده تغییر پیدا کند. معمولا ممکن است بنا به دلایل مختلف، کشتی که کانتینر را حمل میکند در یک بندر تغییر پیدا کند و در چنین شرایطی بسیار مهم است بحث هزینه این تغییر وسیلهی حمل یا کشتی به طور دقیق مشخص شود که قرار است توسط چه کسی پرداخت شود. یعنی قرار است فرستنده این هزینه را متقبل شود و یا گیرنده.
این اصطلاح مخفف واژههای (STANDARD INT’L TRADE CLASSIFICATION) بوده که به معنای استاندارد طبقهبندی کالا بر اساس معیارهای سازمان ملل است. معمولا این معیارهای در بین برخی کشورها برای انجام برخی تحلیلهای اقتصادی، استفاده میشود.
این اصطلاح مخفف واژههای (MERCHANT HAULAGE) است و زمانی استفاده میشود که مشتری قصد دارد پس از تحویل گرفتن کانتینر، طبق یک فرصت زمانی و تعرفه مالی مشخص شده، خودش حمل داخلی کانتینر را انجام بدهد. یعنی پس از رسیدن کانتینر به بندر، آن را تحویل گرفته و بار میزند و پس از خالی کردن کالای داخل کانتینر، آن را مجددا تحویل میدهد.
این اصطلاح مخفف واژههای (CONTAINER YARD) بوده که به معنای محوطه کانتینری است. CY دقیقا به محوطهی بندر گفته میشود که در آن کالاها پس از رسیدن به بندر تخلیه شده و یا حملکننده کانتینر این کالاهای را تحویل گرفته و آنها را برای ارسال به مقصد بار میزنند.
این اصطلاح معمولا به خدمات پشتیبانی گفته میشود که برای انتقال کالاها از بندرگاهی فرعی به بندر اصلی که کشتیها در آنجا قرار دارند، مورد استفاده قرار میگیرد.
این اصطلاح معمولا به محلی که کانتینر در کشتی قرار میگیرد گفته میشود که معنی جایگاه دارد.
زمانی که تمام محمولههای بارگیری شده در یک کانتینر، فقط توسط یک فرستنده برای یک گیرنده ارسال شود، از این اصطلاح استفاده میگردد.
این اصطلاح به معنای بارنامه است.
این اصطلاح به معنای پر کردن کانتینر توسط کالا گفته میشود.
این اصطلاح مخفف واژههای (CONTAINER SERVICE TARIFF) است که به تعرفه خدمات کانتینری گفته میشود.
این اصطلاح به خالی کردن کالاهای داخل کانتینر گفته میشود.
برای اطلاع از همه اصطلاحات کانتینری بخوانید : اصطلاحات رایج حمل کانتینر
از کانتینرها در موارد بسیار زیادی نظیر انبار ذخیره کالا، پروژههای عمرانی، تجهیز کارگاهها، کیوسک خدماتی و… هم مورد استفاده قرار میگیرد. به همین دلیل، میتوان گفت که از کانتینرها علاوه بر اهداف حمل و نقلی، در موارد بسیار زیاد دیگری هم استفاده میشود. از این روی، بحث اجاره کانتینر در این میان مطرح میگردد. چرا که برای موارد ذکر شده، نیاز به اجاره کانتینر وجود دارد. حالا بحث اجارهی کانتینر هم به دو روش رایج انجام میشود:
در نوع اول شما به طور کامل کانتینر را اجاره کرده و در مواردی که به آن نیاز دارید، از کانتینرتان استفاده میکنید. یعنی هم فضای داخلی آن مورد استفاده قرار میگیرد و هم خود کانتینر از نقطهای به نقطهی دیگر جابهجا میشود. اما در نوع دوم، شما فقط نیاز به فضای داخل کانتینر برای نگهداری کالاهایتان برای مدت زمان مشخص، دارید. در این شرایط کانتینر جابهجا نمیشود و شما فقط وسیلههایتان را داخل آن نگهداری میکنید.
هلدینگ رادمعیار امین یا به اصطلاح مخفف راماکو ارائه دهنده انواع خدمات حمل بار با کانتینر، محوطه کانتینری، حمل و نقل ریلی داخلی، حمل و نقل دریایی در همه موارد از جمله واردات و صادرات میتواند به شما یاری رساند. خوشحال میشویم که اعتماد شما را به سیستم خدماتی که در داخل کشور انجام میشود بالا ببریم. دوست داریم عضوی از کسب و کار شما باشیم.